fbpx

Ballett, som workout, for Nøtteknekkeren eller for Svanesjøen.

Jeg eeelsker ballett. Jeg har gjort det siden jeg var 9 år. For meg er balletten trening, det er disiplin og det er terapi. Det mange ikke er klar over er at ballett nettopp kan brukes til så mange formål:-)

Opp igjennom årene ved Dancespace har jeg fått utallige mailer og telefoner fra foreldre som sier; «Min datter danser jazz, men jeg tenker at det kan være lurt med litt ballett-teknikk i bunn». Dette gleder selvfølgelig en dansesjel å høre. Det ser ut som det er ganske vidt kjent at ballett er den grunnleggende teknikken for mange andre dansesjangere og at det derfor mange som bruker ballett-treningen som et ledd i å bli bedre i en annen type dans.

Selv har jeg aldri hatt de rette forutsetningene for tradisjonell ballett, den som kreves for å gjennomføre koreografier som man ser i til eksempel Svanesjøen. Mine hofter roterer i 180 grader utover, vristene mine bøyer seg ikke tilstrekkelig fremover og det er dårlig med plass i ryggen min. Dette har jeg nok vist om siden jeg var 9,5 år:-) Men disiplinen, det meditative i repetisjonene, den faste rekkefølgen øvelsene følger ved barren og ikke minst den yndige innlevelsen. Det gir bare ren og skjer glede i mitt hjerte. Og selv om ikke leddutslagene mine gjør det mulig for meg å gjennomføre de mest vanvittige ballett koreografiene kan jeg likevel henge med på mye. Nøtteknekkeren er jo en meget kjær ballett for mange som likevel ikke involverer de største utfordringene for fysikken.

De senere årene er det også mange voksne som har skjønt effekten av ballett trening, som en form for workout. Det har florert med ulike workout formater som har omhandlet ballett, gjerne i sammenheng med pilates- eller yoga-øvelser. Tidligere har vi hatt Dancespace ballet workout hos oss ved Dancespace også, og de som var trofaste elever på disse klassene etterspør stadig om dette kommer tilbake på klasseplanen igjen. Og det kan jo selvsagt hende det;-)

I alle fall, jeg eeeelsker ballett. Jeg elsker å trene det, jeg elsker å se på det og jeg elsker kanskje etterhvert mest av alt å undervise det. Ballett klassene mine har hatt stor utvikling de siste årene. Både musikken jeg bruker, måten jeg tilnærmer meg teknikken på og hva jeg vektlegger i fremføringen er forandret. Men treningseffekten, disiplinen, innlevelsen og terapien, det er der fortsatt. Og det vil nok ballett alltid være for meg!